Nasterea la Maternitatea Polizu – experienta mea

Ţineţi minte că acum aproape 8 săptămâni scriam în articolul de aici că abia aştept să vină bebe şi să îl văd? Ei, la câteva zeci de minute după publicarea articolului au apărut nişte dureri şi,la câteva ore, şi bebe. Dar hai să vă povestesc mai jos cum a decurs totul.

Ca o scurtă recapitulare, alegerea mea a fost să nasc la Maternitatea Polizu din București. Aici nu îţi poţi alege metoda naşterii, regulă generală a spitalului fiind să se nască natural acolo unde e posibil. Tocmai bine, căci natural aş fi vrut şi eu.

maternitatea-polizu-inchisa-cel-putin-pana-luni-18488613

Pe 18 august, undeva după ora prânzului, au început să apară dureri în zona spatelui. Nu m-am panicat, căci nu mă gândeam că aș naște la 38 de săptămâni şi 4 zile. În câteva ore durerile s-au agravat şi am decis pe la ora 18 să merg la camera de gardă, acestea fiind şi recomandările medicului meu.

Ajunsă la camera de gardă, m-am prezentat, le-am explicat doamnelor de acolo de ce am venit, cine sunt şi pacienta cui sunt. Toate asistentel au fost foarte drăguțe şi medicul de gardă a venit foarte repede, chiar dacă nu am dat nimic. M-am urcat pe masă, medicul m-a consultat şi mi-a făcut o ecografie pentru a vedea şi starea bebeluşului. El era foarte bine, puls şi poziţie ok,însă nu începuse travaliul, eram în pretravaliu, nefiind dilataţie sau dureri regulate. Decizia a fost să rămân internată timp de 48 de ore pentru a vedea cum evoluează totul şi dacă se declanșează naşterea. Zis şi făcut!
Am primit o cămașă de noapte cu floricele şi am mers către salon. Salonul 11 de la etajul 3 era foarte curat şi îngrijit. Mai erau 3 persoane acolo, toate gravide, foarte liniştite şi de treabă. Iniţial, mi s-a căutat un loc într-o rezervă, dar nu era nimic liber. Menţionez că şi aici toată lumea a fost drăguță, chiar dacă nu am dat nimic.

Pe la ora 00:15 am simţit o contracţie ciudată ca şi cum aş fi vrut să împing,dar am stat liniștită. Nu a durat un minut şi a început să curgă lichidul, pe scurt, mi s-au rupt membranele (apa). Am anunțat asistentele,care au chemat medicul de gardă şi au anunţat şi medicul care mi-a urmărit sarcina. După consultație am fost mutată în sala de naşteri pentru a monitoriza bebeluşul şi contracţiile.
Am intrat la ora 00:41 în sala de travaliu nr 2 şi mi s-au pus electrozii pe burtă. Asistentele au fost mega drăguţe şi aici şi medicul de gardă a comunicat mai departe starea mea.

La ora 06:30 a venit medicul meu şi,în urma consultaţiei, s-a decis că cel mai indicat e să îmi facă cezariană. La Polizu nu se fac cezariene la cerere, ci doar unde e cazul. Ținând cont de faptul că nu mi s-a dilatat colul şi pierdusem lichidul, cezariana a fost opţiunea cea mai bună.
La ora 11 şi un pic am intrat în sală, pe 19 august 2016 la ora 11:35 am auzit scâncetele bebeluşului. Mi s-a făcut anestezie parţială de tip rahie; nu am avut probleme de la ea,am putut sta trează pe tot parcursul operaţiei, dar acoperită cu un câmp care îmi bloca vederea către abdomen. Doamnele asistente de la ATI au fost chiar ok, la fel şi doamnele infirmiere. Am stat în salonul de la ATI până a doua zi la 6 a.m. şi nu am avut incidente neplăcute.

Am fost mutată apoi la salon la etajul 3. Am fost internată într-un salon de 3 persoane, foarte curat, dotat cu televizor, cuptor cu microunde, baie proprie şi aer condiţionat. Am avut norocul de a sta doar cu o singură colega în salon, foarte drăguţă şi cu o fetiţă minunată! Asistentele au fost foarte amabile şi au vorbit foarte frumos.

Ajunsa la saloanele cu copii, trebuie să mergi dimineaţa şi seara la toaletă, care înseamnă curăţare a intervenţiilor chirurgicale, indiferent dacă e cezariana sau epiziotomie. Compresele au fost sterile şi substanţele în termen de valabilitate.

Pentru că în salon copilul sta cu tine, se primesc vizite şi de la asistentele de la neonatologie şi medicul neonatolog zilnic. Dimineaţa, copiii sunt cântăriţi, apoi li se face duş, apoi vine neonatologul la vizita şi seara urmează al doilea dus pentru copil. Asistentele ne-au ajutat foarte mult cu poziţionarea copiilor la sân, sfaturi despre alimentaţie, poziţionarea la baie şi hrănire cu lapte praf unde a fost cazul. Doamna asistenta Ionela e tare simpatică! 🙂

Există şi o cameră de muls pentru cine vrea să meargă. Eu nu am fost, dar am înţeles că se face bon de muls de la medicul curant sau cel de gardă şi poţi merge la etajul 2, unde sunt pompele de muls. Dacă o să aveţi nevoie nu ezitaţi să întrebaţi asistentele sau infirmierele, vă vor informa ele despre cum se procedează.

Am fost externata marţi, adică după 4 zile. În căzu naşterii naturale se face externarea după 48 de ore, iar la cezariana după minim 72 de ore dacă nu sunt probleme.

Ce trebuie să ţinem minte:

 • nu se fac operaţii de cezariana la cerere;
 • atât saloanele cât şi băile sunt foarte curate;
 • copiii sunt îngrijiţi foarte bine până ajung salon şi stau cu tine;
 • trebuie să aduci de acasă pampers şi hăinuţe ( pentru cine vrea să îi îmbrace, nu e obligatoriu, altfel îi înfaşă );
 • personalul este bine pregătit şi acţionează când este nevoie;
 • se respectă programul de vizite şi copiii sub 12 ani nu au voie să intre.

Per total, pentru mine a fost o experienţă in regula, ba chiar am fost încântată de calitatea serviciilor. Repet, asta este experienţa mea persoană, nu ştiu dacă altcineva e de aceeaşi opinie, nu ştiu dacă totul a fost atât de ok pentru că am fost pacienta managerului sau pentru că aşa e la Polizu.

Dacă vreţi să mă întrebaţi ceva sau vreţi să împărtăşiţi cu celelalte cititoare experienţele voastre, vă invit să scrieţi în rubrica de comentarii.

Eu şi bebe vă îmbrăţişăm,

XOXO, Cossa

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

3 thoughts on “Nasterea la Maternitatea Polizu – experienta mea

 1. Dinica Francisca Adelaida 14 October 2017 at 1:30 AM Reply

  Cu aceeași părere am rămas și eu despre acest spital. Aici am născut cu dr. Ionescu Ligia. Și tot aici m.am operat de chist de către Prof. DR. N.SUCIU. Un om extraordinar cu un suflet f.mare. Referitor la asistente sunt și asa și asa. Este posibil sa se fii ținut cont ca ai fost monitorizata de dansul. La naștere am avut o singura asistenta care nu a fost chiar atât de oky,cred ca era trecuta de 50 de ani. În rest curățenia m.a multumit și liniștit. Chiar pot spune ca la ora 5 dimineața auzeam cum veneau îngrijitoarele sa faca curățenie. Eu personal recomand acest spital. Și stau uneori și ma gândesc pe cine voi alege după ce domnul Suciu nu va mai activa.

  Liked by 1 person

  • Cossa 16 October 2017 at 9:05 AM Reply

   Ma bucur ca ai avut o experiență ok!
   Da,posibil sa fii ținut cont, desi la fel se purtau cam cu toate de acolo. O singura mămică,de vreo 20 de ani,le-avorbit obraznic si dnele asistente au cam raspuns la fel.
   Cât despre dl profesor sper sa mai stea in spital mult si bine 😀

   Like

 2. […] am scris şi aici, alegerea mea a fost să nasc la Maternitatea Polizu din Bucureşti. Iată lucrurile de care am […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: