Trimestrul al III-lea de sarcina – experienta mea

Iată-ne ajunşi la termen! Avem 38 de săptămâni, aproape 39, deci 9 luni şi ne pregătim de momentul naşterii! Dar, până atunci, haideţi să vă mai povestesc un pic despre experienţa mea din ultimele 3 luni de sarcină.

Trimestrul 3 tine din săptămâna 28 până în săptămâna 40, eu împlinind 40 pe 28 august. O să vedeţi că mai auziţi săptămâna 42, sarcina putând fi extinsă cu 2 săptămâni după termen dacă bebe nu vrea să iasă. Trimestrul 3 este perioada în care copilul ia în greutate, i se dezvoltă foarte mult organele şi începe să lovească mai des şi cu mai multă putere. 🙂

fetal_diagram_growth_whole_preg

Şi acum să vă povestesc şi cum am trecut eu prin aceste 12 săptămâni!

O să încep cu tratamentul: acelaşi acid folic de 5 mg, Magne B6, Elevit şi, pentru toată săptămâna 39, ovule Polygynax 1/zi pentru a evita infecţiile sau candidoza până în momentul naşterii.

Nu a fost cazul să mai fac analize, doar mi-am monitorizat tensiunea la câteva zile şi mi-am măsurat glicemia de 2 ori. Nu au fost anomalii şi am trecut cu bine de preeclampsie şi diabet gestaţional. Am mers la control la 4 săptămâni şi abia la 36 săptămâni m-a chemat la 38 şi la 39. Am făcut ecografiile normale, exceptând morfologia din săptămâna 29. Ni s-a spus că bebe se dezvoltă normal, are organele aşezate unde trebuie şi va lua în greutate până aproape de momentul naşterii.

Ultimele 3 luni de sarcină sunt o perioadă minunată, dar şi un pic dificilă!

E frumos să simţi cum copilaşul îşi mişcă picioruşele cu putere, reacţionează la vocea ta sau cum se mişca când aude muzica! ❤ Nimic nu se poate compara cu emoţiile pe care le-am avut când l-am simţit lovind cu putere pe muzica de la radio şi reacţionând la vocea mea şi a soţului. Ba chiar îi place foarte mult când ieşim să ne plimbăm seara prin parc şi aude voci de copii şi multe râsete în zona de joacă! ❤ Dacă mi-ar fi povestit cineva că se emoţionează de la astfel de lucruri aş fi zis că i se pare, dar, simţindu-le pe pielea mea, pot să vă spun că totul e real, vă emoţionează orice mişcare, orice vibraţie a burticii!

THIRD TRIMESTER TRIMESTRUL 3 SARCINA PREGNANT

 

Deşi trimestrul 3 e o perioadă frumoasă, sunt şi câteva minusuri…. Nu ştiu dacă toate le-aţi întâmpinat, dar o să vă povestesc un pic despre ce dificultăţi am întâmpinat eu.

Vergeturi

Burtica creşte şi tot creşte şi pielea trebuie să se întindă, aşa că vergeturile nu au întârziat să apară. Degeaba m-am tot dat cu creme şi uleiuri super, mega hidratante, cu natura nu mă pot pune şi mi-au apărut câteva vergeturi. Nu mă supăr, până la urmă mi-am asumat acest lucru când am rămas însărcinată şi nu regret! Le port cu mândrie, sunt dovada că 9 luni am avut un bebeluş foarte iubit în burtica.

Umflarea picioarelor

Cu cât bebe creşte cu atât se măreşte şi burtica şi începe să apese pe nervi şi să fie tot mai greu de susţinut de corp. E posibil, după cum am experimentat şi eu, să vi se umfle picioarele în zona gleznelor şi articulaţiile mâinilor. Pe mine m-a ajutat mult consumul de apă, mai ales că au fost şi zilele acelea caniculare şi reţineam mult lichid. Recomandarea medicului a fost să mă odihnesc cu picioarele ridicate şi să evit să merg prin soare.

Dureri de spate

Pentru că burtica se tot măreşte şi bebe coboară în ultima lună de sarcină, se schimbă centrul de greutate şi presiunea exercitată asupra coloanei, aşa că apar durerile de spate. La mine au apărut abia în săptămâna 32 din ce în ce mai ascuţite. Am evitat să iau pastile, doar No Spa în ultimele 2 săptămâni pentru că s-au intensificat. În rest, am încercat să stau întinsă şi să ţin duşul cu apă caldă direct pe zona respectivă.

Insomnii

Nu ştiu câte dintre voi s-au confruntat cu insomniile în ultimele 2 luni de sarcină, dar la mine au apărut ca din senin. Eu am tot încercat să fiu activă, am mers pe jos, m-am plimbat şi erau seri în care simţeam că mi se închid ochii de somn… mă puneam în pat, adormeam şi mă trezeam super odihnită fix în toiul nopţii! Se pare că 4, 5 ore de somn pe noapte sunt de ajuns pentru organismul meu. Tot încerc să stau cuminte în pat că poate mai adorm, dar se trezeşte bebe şi începe să se mişte …. Nu am găsit leacul minune pentru aceste insomnii, doar am stat întinsă la televizor în cursul zilei.

Nerăbdarea

Dacă timp de 38 de săptămâni am stat cuminte şi am asteptat liniştită să vină momentul naşterii, acum sunt ca pe ace! Nu mai am răbdare să îl văd, să îl ţin în braţe şi să îl hrănesc! Abia aştept să văd ce culoare are ochii, cu cine seamănă şi cât de mult va dormi! ❤

pregnant baby bump third trimester trimestrul 3-horz

Despre dietă şi luare în greutate nu am multe de spus. Am continuat să mănânc fără prăjeli, grăsimi, sare şi dulce aşa cum povesteam aici şi aici şi aveam în plus în săptămâna 32 aproape 8 kg. Am mâncat ceva mai mult pepene pentru că aveam arsuri foarte des, sarcina fiind sus şi îmi apăsa stomacul. Nu am poftit la nimic, doar am trişat de câteva ori cu o mică îngheţată. 😀

Acum avem bagajul pentru spital pregătit, aşteptăm să se declanşeze momentul mult aşteptat şi să pornim din loc! Vă ţin la curent pe Facebook despre cum decurg ultimele zile şi o să revin cu un articol despre naşterea la Maternitatea Polizu.

Vă îmbrăţişăm cu drag,

XOXO, Cossa

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

2 thoughts on “Trimestrul al III-lea de sarcina – experienta mea

 1. claudia 18 August 2016 at 1:57 PM Reply

  Buna! De ce mai iei acid folic si in trimestrul 3? Stiam ca nu se mai da dupa o anumita saptamana si il contine si Elevitul…Calciu suplimentar nu ai luat? Eu sunt in sapt 27-28 si am luat acid folic doar in trimestrul 1, apoi Femosun, pana in prezent. O sa vad sapt viitoare daca imi schimba ceva. Am mai luat 2 sapt de magneziu cu B6 ca aveam carcei noaptea si 1 luna calciu, dupa tratam cu Mg. Nastere usoara!

  Like

  • Cossa 18 August 2016 at 2:07 PM Reply

   Buna!
   Iau acud folic pt ca asa mi-a prescris medicul. Contine si Elevit o anumita cantitate de vitamina B6. Acidul folic ajuta la dezvoltarea neurologica si creierul se dezvolta pana in ultima zi, d-asta mi l-a prescris.
   Nu a fost nevoie de calciu pt ca am calcemia in limite normale. Pe mine ma dor articulatiile din cauza retentiei de apa.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: