Arta Pentru Spirit

Întotdeauna am fost fascinată de artă, cu toate că nu reuşesc să înţeleg picturile moderne, dar arta a reprezentat un punct de atracţie, dovada fiind şi faptul că ador să mă joc cu machiajul – o dragoste veche faţă de artele plastice! 🙂

Poate că de multe ori v-aţi întrebat, ca şi mine, dacă arta e un lux sau luxul e artă? Am meditat puţin, am adunat argumente, am privit şi admirat şi am găsit un mic răspuns: ARTA e un lux! Am fost prima oară tentată şi să spun invers, dar nu, luxul nu e o artă. Ne putem permite multe obiecte din colecţiile de lux, dar aranjatul, asortatul, potrivitul şi apreciarea sunt sentimente ce trăiesc doar într-un artist adevărat, care e capabil să privească luxul nu ca pe un obiect, ci ca pe aerul ce trebuie respirat. Mai contează să asezăm şi cu bun gust tot ceea ce detinem, nu doar să le avem. Artistul adevărat e acela care uită de toate plăcerile materiale si se cufundă in dedesubturile nuanţelor, texturilor, în procesul de creaţie şi în dorinţa de a oferi ceva cu adevărat unic!

AG-art

sursa: alexgrey.com

Dacă ne uităm in DEX la definiţia cuvântului “artă” vom găsi:
ÁRTĂ, arte, s. f. 1. Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o țară etc.) care aparțin acestei activități. ◊ Loc. adj. De artă = artistic. ◊ Expr. (Fam.) De amorul (sau de dragul) artei = în mod dezinteresat. 2. Îndemânare deosebită într-o activitate; pricepere, măiestrie. ♦ Îndeletnicire care cere multă îndemânare și anumite cunoștințe.

În primul rând, arta devine un lux prin sfera financiară. Aici intră în acţiune matematicianul obsedat de cifre ce zace în mine şi cu pixul şi foaia în mâna vă spun că nu orice îşi permite un obiect de artă in propria colectie.  Arta e un proces ce necesită calitate, răbdare şi ceva cultură. Până la urmă, cum putem aprecia un tablou dacă noi habar nu avem de cine a fost pictat, ce simbolizează sau în ce perioadă a fost pictat!?

shcjk

sursa: thephuketnews.com

În al doilea rând, artă este un lux prin numărul mic de artişti adevăraţi care trăiesc, cel puţin, la noi în ţară. A fi artist înseamnă să porţi o mare responsabilitate asupra ta, înseamnă să fii capabil să creezi ceva unic fără a te gândi la partea materială, fără a te gândi la ce vor spune ceilalţi şi fără a privi peste umăr la ce creează vecinul. A fi artist e un lux prin simplul fapt că talentul tău va aduce cel puţin un zâmbet sincer pe faţa celui ce ştie să aprecieze şi e un lux prin faptul că ceea ce ai creat îţi va aduce o “viaţă veşnică” prin aprecierile a sute de generaţii.

Şi da, arta este un lux prin micile  plăceri pe care le oferă orice obiect de artă unui deţinător care şi l-a dorit pentru valoarea sa culturală şi nu pentru propria fală. Personal, întotdeauna am asociat arta cu un gram de cultură şi, din punctul meu de vedere, nimic nu e mai satisfăcător pentru un om dornic de cunoaştere să poată privi ceva autentic, ceva creat din suflet pentru suflet, să ajungă vreodată măcar să atingă o piesă unică, creată din emoţii şi suflet. 🙂

Elegantine susţine arta, modernismul şi mă bucur enorm pentru lucrul acesta, în secolul 21 parcă e nevoie de astfel de oameni şi site-uri care să susţină arta si  nu kitsch-ul, cultura şi nu banul, susţine arta ca dimensiune culturală şi spirituală.

tablou_DirtyNaiveWorld_Eglantina3

sursa: elegantine.ro

Dacă v-aş întreba: arta e un lux sau luxul e artă, voi ce aţi răspunde?

Vă doresc o zi minunată,
XOXO, Cossa

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: